> NIEUWS

> PROJECTEN

> STUDIO

> Architectuur

> Verbouwingen

“Samen spelen met kinderen die we niet kennen is leuk!“ (Reda, 12 jaar)
Een goede playground nodigt uit om te gaan sporten en verlaagt de drempel om deel te nemen aan het groepsproces. Door het ontwerp op te delen in verschillende deelgebieden kunnen verschillende groepen een gebied eigen maken, waardoor wordt voorkomen dat één groep domineert. Op de grenzen van de verschillende deelgebieden zijn elementen ontworpen die uitnodigen tot interactie. Elementen om te zitten, te kijken, te spelen of te bouwen.

“We vertellen elkaar wat er hier allemaal groeit, we zijn graag buiten met de natuur bezig.” (Mouna, 12 jaar)
Het ontwerp voor de playground takt aan op de structuur van de omgeving: logische looproutes vormen de 'nerven' van een blad. Deze bladstructuur vormt een heldere basis waarin gebruikers een eigen programma kunnen toevoegen. De structuur kan zo stapsgewijs groeien waarbij de uitnodiging ontstaat het ‘blad’ af te maken.

“Spelen met water vinden we het fijnst!” (Nadine, 9 jaar)
Een actuele opgave bij het ontwerpen in de openbare ruimte zijn de toegenomen piekbelastingen door regenwater in Nederland, waardoor buitenruimtes snel onder water staan. De Inter-Leaf Playground biedt volop ruimte voor het water. Een systeem van kanalen in de nerven in combinatie met de verschillende hoogtes van de velden lost de waterberging op de locatie op en maakt een educatief programma mogelijk. De verschillende fases van wateropslag bieden de mogelijkheid om in verschillende seizoenen diverse speelmogelijkheden te bieden met water.

“We maken en repareren hier alles zelf. Kinderen uit de buurt komen meehelpen op woensdagmiddag.” (Peter, beheerder)
Modulaire elementen met een vaste afmeting van 1,8 meter lang gemaakt van samengeperste gerecyclede kunststof korrels vormen de bouwstenen van het ontwerp. De elementen kunnen op diverse manieren gestapeld en geschakeld worden en vormen zo banken, tribunes, bloembakken of bijvoorbeeld skate-objecten. Oude sportschoenen, lekke ballen of oud kunststof speelgoed van omwonenden worden ingezameld en vergruisd tot kunststof korrels om te gebruiken als grondstof voor de diverse elementen.

“Alles is hier dichtbij, ons huis, de school en het speelveld. We komen hier elke dag om koffie te drinken met elkaar en de kinderen te helpen.” (moeder van Emir, 6 jaar)
Het ontwerp is ingesteld op een co-creatie proces, waarbij in samenspraak met gebruikers het ontwerp wordt bepaald en gemaakt. De playground kan organisch groeien in de tijd, afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare middelen. De standaard elementen zijn eenvoudig te monteren zodat mensen op locatie kunnen helpen bij de realisatie.INTER-LEAF
Duurzame Playground

locatie
opdrachtgever
ontwerp
uitvoering

 

Leiden
Krajicek foundation
2012
-