> NIEUWS

> PROJECTEN





> STUDIO

> Architectuur

> Verbouwingen

Het Oogziekenhuis Rotterdam en Visio hebben het voornemen om een directe verbinding tussen beide gebouwen te realiseren in de vorm van een luchtbrug.

De vormentaal en functionaliteit van het menselijk oog zijn als uitgangspunt genomen voor de vormgeving van de brug. Binnenkomende beelden worden door het menselijk oog ondersteboven staand geprojecteerd op het netvlies. De lichtsterkte ervan wordt geregeld door de iris die als een diafragma werkt. De iRiS luchtbrug met zijn uitgesproken gedraaide vormgeving staat zo symbool voor de aan het oog gerelateerde wereld binnen het Oogziekenhuis en Visio, en maakt deze zichtbaar naar buiten.

Het basiselement van de brug is een dubbele aluminium schijf, waarvan de vorm en dimensies afgeleid zijn van de huidige openingen in de Blekerstraat gevel van het Oogziekenhuis. De brug past hierdoor visueel prachtig in de gevel en de aantasting van het gebouw wordt tot het minimum beperkt. Tussen de schijven zijn verlichtingsarmaturen opgenomen, die zorgen voor een gelijkmatig verlichte brug. De dubbelschijven roteren over de breedte van de Blekerstraat over een hoek van 180 graden. Hierdoor wordt op de brug de illusie van een diafragma gewekt, waardoor de passant zich tussen de twee gebouwen kan bewegen.

Veel aandacht is besteed aan de gevoelswaarde van de brug. De transparantie en het binnenvallen van veel natuurlijk licht zijn hierin belangrijke faktoren. Heldere en lichte materialen zoals glas, aluminium, hout en polycarbonaat maken de route over de brug tot een natuurlijke en prettige belevenis.

locatie
opdrachtgever

ontwerp
Rotterdam
Oogziekenhuis Rotterdam en Visio
2009
iRiS
LUCHTBRUG OOGZIEKENHUIS