> NIEUWS

> PROJECTEN

> STUDIO

> Architectuur

> Verbouwingen

Teheran is verreweg de dichtstbevolkte stad in Iran en het centrum van culturele, economische, politieke en sociale activiteiten. De groene boulevard Vali Asr Avenue met zijn uitgesproken en indrukwekkende bomenrijen is de belangrijkste verbindingsweg van noord naar zuid door deze unieke stad.

De bomenrijen zijn een grote inspiratie voor het ontwerp van het Benetton gebouw. Ze creëren een ritme van open en dichte stukken langs de straat en het zonlicht wat door de bladeren valt werpt fascinerende patronen op de aangrenzende gevels.

De constructie van de 'bomen' die wij gebruiken voor het ontwerp van de Benetton gevels weerspiegelt en past zich aan aan de programmatische functies van het gebouw. Op de lagere verdiepingen waar zich de commerciële ruimtes bevinden staan de bomen 4,9 meter uit elkaar waardoor grote open ruimtes ontstaan met sterke visuele verbindingen met de straat. In de bovengelegen kantoren vertakken de bomen naar een 2,45 meter grid. Hier ontstaan meer mogelijkheden voor het plaatsen van tussenwanden en wordt zo flexibiliteit in de inrichting gecreëerd. Op de bovenste etage waar zich de privé appartementen bevinden wordt de structuur nog fijnmaziger en vormen de bomen een verticaal scherm met verdelingen van 1,2 meter. De dikte van de bomen dient als een duurzaam verticaal zonnescherm voor alle verdiepingen en houdt de warmte buiten in de zomer.

Wij creëren in het gebouw zowel intieme omsloten patio's als meer expressieve elementen zoals het 'catwalk' balkon. We gebruiken delicate elementen als semi-transparante gordijnen langs volledig glazen gevels. Zo zoeken we voortdurend de balans tussen publiek en prive, tussen tentoonstellen en beschermen. Het Benetton gebouw wil niet provoceren net zomin als het weigert bescheiden te zijn. Meer dan dat geeft het een geheel eigen identiteit aan een modemerk in deze voortdurend in ontwikkeling zijnde stad.

locatie
opdrachtgever
ontwerp
Teheran
Benetton
2009
BENETTON
SHOWROOM EN KANTOREN