> NIEUWS

> PROJECTEN





> STUDIO

> Architectuur

> Verbouwingen

In het plan voor een klein aantal energieneutrale woningen in Oudleusen gaan we uit van de kwaliteiten van de locatie: de prachtige ligging aan de noordrand van het dorp met uitzicht over de weilanden, te midden van geschakelde en vrijstaande woningen met een kap in het groen. Duurzaamheid is een belangrijk aspect, aangezien de woningen energieneutraal zullen zijn.

WAAR WOON IK STRAKS? Ė Aan de rand van Oudleusen worden de nieuwe woningen logisch ingepast. De meest efficiŽnte manier om een woning energieneutraal te krijgen is een duidelijke oriŽntatie op de zon. Door een slimme ingreep in het stedenbouwkundig plan worden alle tuingevels op het zuiden gericht. De woningen worden als een geclusterde eenheid ontworpen om zo te komen tot een compact volume. Alle woningen beschikken over een voorterras als overgangszone naar het aangrenzende landschap en een eigen, ruime achtertuin op het zuiden. Het parkeren is geclusterd in een groen hofje aan de tuinkant, waardoor het vrije zicht aan de voorzijde van de woningen niet belemmerd wordt door auto's.

HOE ZIET MIJN WONING ER UIT? Ė De zuidzijde van de woningen is zo transparant mogelijk uitgevoerd om optimaal gebruik te kunnen maken van de zonnewarmte. Horizontaal aangebrachte lamellen weren de hoge zomerzon terwijl de laag staande winterzon naar binnen kan schijnen en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. De noordgevel wordt door een dik en relatief gesloten gevel- en dakpakket afgeschermd tegen de kou. Slechts op de begane grond opent deze gevel zich met een luifel richting het weidse landschap. De luifel weert de koudeval van boven en omkadert het zicht over de weilanden vanuit de woonkamer.

EN HOE NU VERDER? Ė De woningen zijn voorzien van hoogwaardige isolatie en installaties en gemaakt van natuurlijke, robuuste materialen zoals leisteen, glas en hout die de woningen een warm en duurzaam karakter geven en met de tijd alleen maar mooier worden. Zonnepanelen zijn onder de meest optimale hellingshoek aangebracht op het dak. Daarbij zijn ze volledig geÔntegreerd in het ontwerp en het architectonische lijnenspel van het dak en de gevel. Tezamen met de passieve zonnewarmte door de dubbelhoge glasgevel zullen de woningen zo in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Zowel voor nu, als in de toekomst.



SUNNY SIDE UP
energieneutraal wonen

locatie
opdrachtgever
ontwerp
uitvoering

 

Oudleusen
Architectenwerk
2013
-