> Architectuur

> Verbouwingen

The focus of 'In de Hoven' is to create a pleasant and well functioning central housing area with good connections to its neighbourhoods, a strong social cohesion and a clear identity.

Capelle developed as a village along the river IJssel. The Kerklaan has always been a central axis in the transformation of the village into a city. Starting from the historical old Church Square next to the river, the centre has moved north towards its present location. Along with the development of Capelle, the scale of the developments changed from small and intimate village proportions into the large scale sixties developments of the present Hoven. Even though these could fit the city edges atmosphere, they didn't adapt to the fact that the city centre has moved along and is occupying the most dense space of the city at present time. There is a need in this area to focus again on the qualities of the former centre: intimate social courtyards instead of large open spaces.

The development of the study area takes place in stages. The first phase on the building site will have a direct relation to the adjacent existing buildings. By phasing the urban plan into stages and searching for the best adaption to the existing buildings a pleasant living environment can be assured even during building phases.

The main goal is to combine the quality that living in a city centre provides (all amenities nearby, good public transport links, liveliness on the streets) with the informal social atmosphere of a small scale development. Densifying the existing situation provides for a more human scale in the centre of the city. It creates a peaceful urban residential environment with a small scale character and a focus on ground level housing, with a private garden for all.

The base unit for the design is a housing unit of 6 meters wide and 65 m2 GFA, with a central core. By stacking and/or linking these units a divers programme of dwelling types can be created. The units are designed to be able to transform into any other dwelling type using minimal technical adjustments, even during building stages, to adapt to the present market conditions.

The clear distinctions between public and private determines the actual feel of the location. The facades towards the courts and public streets are formal and to a certain extent rather uniform. Therefore the courts express a certain identity that its inhabitants can relate to, as well as create a strong social binding ('I live at the Waterhof' instead of 'My house is the third in the row'). The facades towards the gardens are more flexible and privately adjustable. Each housing unit has the possibility for an extension towards the garden and/or to top up by adding an extra floor to provide optimum flexibility to its inhabitants to adjust their environment to their own wishes and demands. This is where in time the more intimate and informal world of the courts will develop.




Capelle a/d IJssel